Sunday, 1 January 2017

Leesdoelen 2017

Hier ben ik weer met een nieuwe leesdoelenlijst, origineel in het leven geroepen en volledig geïnspireerd op de verbeelding book challenge van verbeelding.org , dit keer voor het jaar 2017. De lijst telt dit jaar 20 puntjes, waarvan ik er  zoveel mogelijk zal proberen af te strepen als het jaar verder gaat. Vorig jaar haalde ik 24 van de 31 doelen, dus 77,4%, daar gaan we dit jaar over he. 

Behalve het halen van deze doelen is er ook nog het feit dat ik zal trachten dit jaar geen enkel boek te herlezen, wat me vorig jaar trouwens perfect gelukt is, tenzij het wonder zou geschieden waarin ik elk boek dat ik bezit ook werkelijk heb gelezen (dan moet ik dit jaar dus zo’n 145 boeken lezen).
Enkele van deze puntjes herken je uit de lijst van vorig jaar, andere zijn helemaal nieuw.

 1. Een boek van een auteur die je een tweede kans wil geven
  Je kent het wel: je leest een boek, vond er niks aan en leest daarna niets meer van die auteur. Maar is dat eigenlijk wel terecht? Misschien heb je toen gewoon het verkeerde boek gekozen en misschien vrdient die auteur wel een tweede kans.
 2. Een serie uitlezen
  Ik heb verschillende series in mijn kast staan, aan sommige ben ik oooitwel eens begonnen en andere staan al jaren te verstoffen zonder dat ik er ooit één pagina van las. Tijd om daar wat aan te doen.
 3. Een boek dat verfilmd wordt in 2017
  Omdat een boek dat verfilmd wordwel goed moet  zijn. Of toch meestal.
 4. Een boek dat je cadeau kreeg
  Kerst en nieuwjaar zijn net voorbij en mijn verjaardag was ook niet al te lang geleden dus boeken genoeg voor dit puntje en anders blijven die toch weer drie jaar liggen tussen al die andere nog te lezen boeken.
 5. Een klassieker
  Omdat er toch ook een beetje cultuur in de lijst moet zitten. En ik anders misschien nooit de moed zl hebben om Le morte d'arthur en The hnchback of the notre damme te lezen.
 6. Een kinderboek
  In Mei van dit jaar breid onze familie weer een stukje uit dus ik denk niet dat ik hier een tekort aan zal hebben. Waarom het dan niet op de lijst zetten?
 7. Een boek van een auteur waar je nooit eerder iets van las
  Ik vind het altijd geweldig om een nieuw auteur te ontdekken dus blijven we boeken lezen van auteurs waar we misschien wel nog nooit van hebben gehoord.
 8. Een stiekem-wil-ik-niet-dat-iemand-weet-boek
  Dit is weer een puntje dat ik heb overgeheveld van de llijst van vorig jaar. Ik weet precies welk boek ik hiervoor wil lezen maar ben er in 2016 niet aan toe gekomen, hopelijk dit jaar meer succes.
 9.  Een hervertelling van een bekend sprookje
  Ook dit puntje stond vorig jaar op de lijst maar werd niet vervuld. Op naar poging twee!
 10.  Een boek geschreven door iemand met mijn voornaam
  Bla bla bla, vorig jaar niet aan toegekomen, we weten het nu wel.
 11. Een boek met een niet-menselijk hoofdpersonage
  Voor dit puntje las ik vorig jaar Waterschapsheuvel door Richard Adams, een pracht van een boek dat iedereen zou moeten lezen trouwens. Ik vond dit zo'n leuke opdracht dat ik prompt besloot het ook dit jaar op de lijst te zetten.
 12. Een boek dat je voor school moest lezen maar nooit deed
  Weer zo'n schaamte-puntje. We proberen het gewoon opnieuw. Ooit op een dag zal Memoirs of a geisha me niet langer beschuldigend aankijken vanuit mijn boekenkast.
 13. Minstens 1 boek per maand lezen (liefst dan nog het boek voor de leesgroep)
  Zoals jullie misschien wel, of misschien niet weten host ik elke maand een leesgroep op Goodreads: jonge lezers. Waar we elke maand een boek kiezen om gezamelijk te lezen. Er zijn maanden waarop ik moet tekortschieten en met dit puntje probeer ik daar dit jaar in te beteren. Al moet ik me afvragen of dat wel zal lukken met een baby in huis.
 14. Een boek van een auteur waarvan je in 2016 iets las
  Hier weer keus goeg en als je een boek goed vond, waarom dan niet nog een boek van die auteur lezen?
 15. Een boek dat geen roman is (theatertekst, screenplay, dichtbundel, …)
  Ik zou kunnen zeggen dat deze opdracht op de lijst staat omdat een boek niet altijd een roman moet zijn en dat ik graag samen met jullie andere vormen van literatur zou willen ontdekken, maar de waarheid is dat ik van Het vriendje Fantastic beasts and where to find them: the screenplay cadeau voor kerst kreeg en ik een reden nodig had om het op de lijst te kunnen zetten.
 16. Minstens 5 strips lezen
  Omdat literatuur niet enkel romans is? En misschien ook wel en beetje omdat ik die Jommekes eindelijk eens zou willen lezen.
 17. Lees 2 volwaardige boeken op 1 dag (GEEN strips)  
  Jommekes achtwege gelaten, vorig jaar las ik voor dit puntje deel drie en vier van De elfenheuvel. Ik denk dat dit jaar deel vijf en zes aan de beurt zijn.
 18. Een boek dat in een andere taal dan Nederlands is geschreven
  Hiermee bedoel ik niet origineel in een andere taal geschreven, want dan kan ik al mijn boeken hiervoor gebruiken. Wat ik bedoel is een anderstalig boek lezen, zij het vertaald of niet, zolang de woorden op het blad maar in een andere taal dan het nederlands is.
 19. Een boek geschreven door een Vlaams auteur
  Omdat ik zoveel boeken bezit van engelstalige auteurs, dacht ik misschien ook eens een boek van vlaamse bodem te lezen dit jaar, lekker cultureel enzo.
 20. Een boek dat al veel te lang op je te-lezen-lijst staat
  Ik geloof dat ik hiervoor mijn volledige boekenkast zowat kan gebruiken. Ik bezit zoveel ongelezen boeken die dringend wat aandacht nodig hebben en volgens mij is dit puntje een heel goed begin.


Minder doelen dan vorig jaar, maar daarom niet minder uitdagend of minder leuk. Voel je vooral niet verlegen mee te doen aan deze reading challenge en laat je opmerkingen achter bij de reacties!

No comments:

Post a Comment