Monday, 16 January 2017

De GVR - Roald Dahl


Titel: De GVR
Auteur: Roald Dahl
Genre: Jeugd
Aantal pagina’s: 210
Uitgever: De fontein
Gem. prijs: €12.50

 Waardering: 


Sofie ligt ’s nachts in bed, maar slaap is wel het laatste waar ze aan denkt. Voor haar raam staat 
een reus zo hoog als een huis, die haar uit bed plukt en ontvoert! Maar Sofie heeft geluk. Deze Grote Vriendelijke Reus spreekt eigenaardig en gebruikt de raarste woorden, maar is wel heel aardig. Wat hij Sofie echter vertelt over de andere reuzen is vreselijk. Sofie en de GVR bedenken een slim plan, waardoor alle kinderen weer veilig in hun bed kunnen liggen.

De GVR won in 1984 een Zilveren Griffel. Een bestseller van kinderboekenschrijver Roald Dahl, met prachtige tekeningen van bekroond illustrator Quentin Blake. The BFG werd al twee keer verfilmd, de laatste keer door Steven Spielberg.

Het verhaal van de GVR navertellen is haast onmogelijk omdat de heel bijzondere taal en de eigenzinnige humor het zo apart maken. Maar al heeft de reus moeite om zijn gedachten te ordenen, toch slaagt hij erin om Sofie en de lezers te doen nadenken over veel vanzelfsprekende dingen. Waarom eten mensen dieren? Waarom voeren mensen oorlog met elkaar? Waarom vinden ze bepaalde dingen onfatsoenlijk?


Dit klassiek boek heeft nog niets van zijn charme verloren en zal kinderen die van spannende en grappige verhalen houden zeker bekoren. Het is ook een leuk voorleesboek dat je in kleine hapjes kunt serveren aan oudere kleuters en beginnende lezers voor wie zelf lezen nog niet lukt.

No comments:

Post a Comment