Monday, 20 March 2017

De grijze jager 11: De verloren verhalen - John Flanagan


Titel: De grijze jager 11: De verloren verhalen
Auteur: John Flanagan
Genre: Jeugd
Aantal pagina’s: 432
Uitgever: Gottmer

Gem. prijs: €12,50
Waardering:

Iedereen kent inmiddels de legenden van de Grijze Jagers van Araluen, maar niemand kende tot nu toe het hele verhaal... Het moment is aangebroken om de laatste vragen te beantwoorden en losse eindjes aan elkaar te knopen. Heeft Halt de waarheid gesproken toen hij vertelde hoe Will wees is geworden? En heeft Gilan ontdekt waar Morgaraths luitenant zich schuilhield na de strijd op de Driestappas? Komt er een koninklijke bruiloft? Of slaat het noodlot alsnog toe?

!!! Uiteraard spreekt het voor zich dat er in deze recensie minstens een paar, zo niet nogal wat, spoilers zullen volgen. Lees dus verder op eigen risico. !!!


De verloren verhalen geeft antwoord op veel vragen die lezers aan John Flanagan stelden: Wat is er nou precies met de ouders van Will gebeurd? Komt er een koninklijke bruiloft? Hoe zijn Halt en Crowley eigenlijk bevriend geraakt? Hoe vergaat het Trek, het trouwe paardje van Will? Zal Will eindelijk trouwen met zijn Alyss?

In zijn kenmerkende, vlotte schrijfstijl geeft Flanagan antwoord op deze en meer vragen. De verhalen zijn een leuke aanvulling op de grote avonturen van Will en zijn vrienden. Enig minpuntje is de communicatie tussen de Grijze Jagers en hun paarden. In voorgaande delen was deze communicatie gebaseerd op intuïtie, in deze verhalen lijken de conversaties uit complete gesprekken te bestaan. Er wordt belangrijke informatie, zoals namen en locaties, door de paarden aan hun berijders doorgegeven. In vorige boeken, kon je met een beetje fantasie nog geloven dat de paardenecht met hun baasjes praatten. Doordat de paarden nu ook over gebeurtenissen spreken waar ze zelf niet bij waren, word eens te meer duidelijk dat deze gesprekken pure verzinsels zijn van de jagers. Dat is jammer, want het humoristische karakter van de uitwisseling tussen paard en mens in eerdere delen verliest hier aan kracht.

Daarnaast weet de auteur op slimme wijze een nieuwe serie onder de aandacht van zijn fans te brengen, door de archeoloog over een mysterieuze groep jonge mannen uit Skandia te laten beginnen tegen zijn leerlinge.

Alles in overweging genomen, ben ik zeer tevreden over dit boek. Het laatste boek in de serie, de koninklijke leerling, beloofd ook een geweldig verhaal te worden. Al had ik na het lezen van dit deel wel het gevoel dat het nu klaar was. Dat laatste boek voelt dus een beetje overbodig, naar mijn mening.

No comments:

Post a Comment