Tuesday, 16 August 2016

Harry Potter and the cursed child - JK Rowling and Jack Thorne


GEEN PANIEK! In deze recensie zitten GEEN SPOILERS

Titel: Harry Potter and the cursed child.
Auteur: JK Rowling, Jack Thorne
Genre: Theatertekst
Aantal pagina’s: 352
Uitgever: De harmonie
Gem. prijs: €19.95


Waardering: 

Het leven van Harry Potter was al nooit eenvoudig, maar nu hij een overwerkte ambtenaar is op het Ministerie van Toverkunst en vader is van drie schoolgaande kinderen lijkt alles nog moeilijker. Terwijl Harry wordt achtervolgd door zijn verleden dat weigert verleden tijd te blijven, worstelt zijn jongste zoon Albus met een familie-erfenis waar hij nooit om gevraagd heeft. Wanneer het verleden en heden dreigen te versmelten, leren zowel vader als zoon dat duisternis soms uit onverwachte hoek komt.

Het boek begint exact waar ‘The deathly hallows’ ons heeft achtergelaten, namelijk : perron 9¾. Negentien jaar na het gevecht om Zweinstein vertrekt Albus, Harry’s jongste zoon, voor het eerst naar school. Vanaf daar laat de vertrouwde Rowling ons achter en krijgen we een hele nieuwe kijk op de wereld die we zo goed kennen. Harry, Ron en Hermelien zijn opgegroeid en niet helemaal meer zoals we ze kenden, wat niet per sé iets negatiefs hoeft te zijn.

Al bij al vond ik de format , namelijk de toneeltekst, niet storen. We kennen deze wereld en zijn personages zo goed dat er geen nood is aan uitgebreide beschrijvingen en verduidelijkingen.  Het nadeel van deze tekst is echter dat we niet te zien krijgen wat er in het hoofd van de personages omgaat, waardoor ik vraagtekens zet bij sommige acties. Misschien dat deze niet zo out of character zouden zijn als ik de redenering erachter had kunnen volgen.
Er waren natuurlijk ook verschillende scenes die enkel kunnen beschreven worden als briljant, al is het helemaal anders dan de eerste zeven boeken.

Als je een happy, happy, joy, joy, achtste Harry Potter boek verwacht, lees het dan gewoon niet. Het is goed, grappig, briljant, maar het is volledig anders geschreven en verteld als zijn voorgangers.
Harry Potter and the cursed child is GEEN achtste Harry Potter boek, het is het achtste verhaal in de tovenaarswereld.

No comments:

Post a Comment