Monday, 11 July 2016

Paper towns - John Green


Titel: Paper towns
Auteur: John Green
Genre: Young Adult
Aantal pagina’s: 300
Uitgever: Lemniscaat

Gem. prijs: €14,95
Waardering:


Paper Towns verteld het verhaal van Q die op zoek gaat naar zijn verdwenen buurmeisje Margo Roth Spiegelman. Via de mysterieuze aanwijzingen die Margo heeft achtergelaten hoopt Q haar te kunnen vinden. Maar wìl Margo eigenlijk wel gevonden worden?

"Je gaat naar de papieren steden en komt nooit meer terug."

Het heeft lang geduurd voor ik net als de rest van de wereld aan Weeffout in onze sterren begon. En het heeft nog veel langer geduurd voor ik een ander John Greenboek vastnam. Maar uiteindelijk ben ik dan toch aan paper towns begonnen.

Met de, toch wel zeer goed bedachte, zij het iets ver gezochte, aanwijzingen als leidraad, alsook de verhalen die Q hoort van Margo’s vrienden weet Green de aandacht van de lezer vast te houden. Terwijl de aanwijzingen zich opstapelen en het mysterie rond Margo’s verblijfplaats groeit, word Margo steeds meer persoon dan idee.
Zijn makkelijke maar toch poëtische schrijfstijl zorgt ervoor dat het boek leest als een Young adult, met een literair randje.

In vergelijking met ‘Een weeffout in onze sterren’, was dit werk zwaarder en mysterieuzer, maar ook volwassener en sterker.

‘Paper towns’ is een herkenbaar verhaal met veel humor geschreven over identiteit, verbondenheid en de betekenis van poëzie. Met levensechte personages zet John Green de lezer aan tot nadenken over de verwachtingen die wij hebben van mensen. Soms zijn mensen helemaal anders dan wij denken of heb je andere verwachtingen van hen en zien we niet wie die persoon in werkelijkheid is. Met dit pareltje heeft John Green zichzelf weer eens bewezen. Dit verhaal raakt de lezer tot in het diepste van de ziel. Een echte aanrader!

No comments:

Post a Comment