Monday, 27 March 2017

De grijze jager 12: De koninklijke leerling - John Flanagan


Titel: De grijze jager 12: De koninklijke leerling
Auteur: John Flanagan
Genre: Jeugd
Aantal pagina’s: 600
Uitgever: Gottmer

Gem. prijs: €12,50
Waardering:

Een vreselijke tragedie heeft het leven van Will verwoest en hij zweert dan ook wraak op degenen die hiervoor verantwoordelijk zijn. Zelfs als dat zou betekenen dat hij het korps van de Grijze Jagers moet verlaten. Wills vrienden maken zich ernstig zorgen over hem. Het is Halt die met de oplossing komt: Will moet een leerling aannemen om zijn gedachten te verzetten. En zoals meestal krijgt Halt gelijk. Meer dan hem lief is zelfs. 

Het Twaalfde deel in de vermaarde reeks 'De Grijze Jager'. Opnieuw een wervelende vertelling, vol spannende, maar ook pedagogische en menselijke momenten, die zich afspeelt in een mythische wereld waarin ver verleden en actueel heden mooi vervlochten zijn. Dit alles tegen de achtergrond van een gefingeerd en tegelijkertijd uiterst werkelijk aandoend landschap

De koninklijke leerling is een nieuw begin van de serie over Will Verdrag. De keuze om van start te gaan met een nieuwe leerling pakt heel goed uit, want dit deel roept herinneringen op aan het allereerste boek, De ruïnes van Gorlan. Wie die roman gelezen heeft, kan al aanvoelen wat Maddy te wachten staat. Zoals de keer dat Maddy een jagerpaard krijgt toegewezen en ze op pijnlijke wijze erachter komt dat je zo'n dier niet zomaar kunt berijden. De komische situatie herinnert moeiteloos aan het eerste deel, waarin Will dezelfde pijnlijke ervaring opdeed.Het twaalfde deel in deze seire doet dus heel vertrouwd aan, maar laat zich ook goed lezen voor degenen die nog niet bekend zijn met deze serie. Globaal volgt het verhaal hetzelfde, vertrouwde stramien van de eerste tien romans, al eindigt het niet met een uitgebreide veldslag tussen twee vijandelijke kampen. Er is een iets andere soort confrontatie tussen de hoofdpersonen en hun vijanden, een strijd op kleinere schaal, maar die doet in spanning niet onder voor de veldslagen. Avontuur, humor en kameraadschap zijn de aanstekelijke ingrediënten van deel twaalf.

Toen ik persoonlijk aan ht boek begon, voelde het wat overbodig. Het elfde deel was er prima in geslaagd het verhaal af te ronden en de lezer op subtiel wijze te verwijzen naar de broederbandserie, die zoals we weten zich in hetzelfde rijk afspeeld. Nog een verhaal over Will was eigenlijk niet echt nodig.
Totdat je het eerste hoofdstuk achter de kiezen hebt, daarna wil je gewoon ween wat er verder nog taat te gebeuren. De koninklijke Leerling is een rollercaster van humor, spanning en hartzeer maar zeker geen overbodig nakomsel van een geweldige serie. Dit boek is zijn titel meer dan waard.

No comments:

Post a Comment