Monday, 6 June 2016

De problemen van een lezer book tag

Hallo iedereen,

Bij deze heb ik mezelf getagd om deze 'book tag' te doen. Iemand moet het doen dacht ik, haha. Dus we zullen er maar meteen invliegen.

1) Je hebt 20 000 boeken op je TBR staan. Hoe beslis je wat je gaat lezen?
Vorige maand heb ik hier een geweldig systeem voor bedacht, ik heb namelijk ook echt te veel ongelezen boeken in mijn kast staan. Het gaat zo:
stap1: Open Goodreads en je lijst met ongelezen boeken.
stap 2: Open een nieuw tabblad en surf naar random.org
stap 3: geef als maximumgetal  het aantal ongelezen boeken op je lijst in.
stap 4: klik op Generate
Het cijfer dat nu op je scherm staat is de nummer (in je goodreads lijst) van het boek dat je nu gaat lezen.
Herhaal zo'n vijf keer en je hebt je TBR voor deze maand.

2) Je bent halverwege een boek en je vind het gewoon niet goed. Wat doe je, doorzetten? of opgeven?
Opgeven? Ik dacht het niet. Met enkele uitzonderingen (zoals S. en Memoirs of a geisha) geef ik nooit op als het om boeken gaat. Ik lees elk boek van de eerste tot de laatste pagina, behalve dan het dankwoord enzo, want eerlijk, wie leest dat nu?
Ik ben van mening dat je pas een geschikte mening kan vormen over een boek als je het ook echt helemaal hebt uitgelezen en dus doe ik dat ook. Zelfs wanneer het boek echt niet volt. zelfs wanneer ik er niks aan vind.

3) Het eind van het jaar is in zicht en je hebt je leesdoel nog niet gehaald, eigenlijk kom je nog wel wat boeken tekort. Wat doe je?
Dit overkomt mij nu echt elk jaar. Wat ik gewoonlijk doe, is een klein beetje valsspelen, maar ook niet helemaal. Ik haal mijn collectie strips uit de kast en begin deze te lezen. of ik haal er een paar uit de bieb, om zo mijn boekentotaal op te krikken. En dat noemen we dan: Legaal valsspelen.

4) De covers van je boeken matchen niet, hoe ga je hiermee om?
Dit is iets waar ik eigenlijk helemaal niet tegen kan. Er was een tijd, nog niet zo heel erg lang geleden, dat dit mij absoluut niks uitmaakte en dat beklaag ik mij nu. Ik heb namelijk heel wat boeken die niet matchen omdat mijn jongere zelf het niet nodig vond om de juiste cover te kopen. Nee, ik loop niet meteen naar de boekenwinkel om de juiste covers te kopen. Het geld groeit, helaas, niet op mijn rug.
Wat ik wel doe, is een oogje open houden op rommelmarkten en dergelijke. Als ik de juiste cover tegenkom voor een klein prijsje, koop ik hem. Zoniet, pech gehad.

5) iedereen en hun moeder zijn helemaal weg van een boek, maar jij vind er helemaal niks aan. Hoe ga je om met over-gedeelde gevoelens van anderen?
Dat is dan heel spijtig. Iedereen heeft het recht om van een boek te vinden wat hij/zij wil. Zolang ze mij niet proberen te overtuigen van hun mening, delen ze hun gevoelens maar met iedereen die ze willen. Ze mogen mij persoonlijk ook verteleen dat ze het boek geweldig vonden om die en die reden. Probeer me gewoon niet te overtuigen als ik het boek zelf ook gelezen heb. Ik heb mijn menig al, dankjewel.

6) Je bent een boek aan het lezen staat op het punt te beginnen huilen in het openbaar. Wat doe je?
Waarom ben ik in het openbaar aan het lezen? Ik de dat eigenlijk niet. Vroeger wel, dan las ik onderweg naar school op de tram of bus een paar hoofdstukken. Tegenwoordig doe ik dat niet meer. Het zal me dus niet gauw overkomen, om niet te zeggen nooit, want ik heb nog nooit echt gehuild met een boek. Wel één keer bijna (Dobby :'( ).

7) Het vervolg in een geliefde serie komt uit, maar je bent de helft van het vorige boek vergeten. Lees je het opnieuw of ...?
Vroeger had ik het boek gewoon opnieuw gelezen. Tegenwoordig (met die 20 000 boeken van vraag 1 haha) zal ik eerder even de synopsis op internet opzoeken om mijn geheugen op te frissen. Zo heb ik meer tijd om boeken te lezen die ik nog niet gelezen heb.

8) Je wilt niet dat iemand je boeken leent. Hoe zeg je dit beleeft als en het vraagt?
Ik leen mijn boeken ook echt niet uit. Alleen aan mensen waarvan ik weet dat ze er goed voor zullen zorgen, mede-boekenliefhebbers dus.
Ken ik je niet of weet ik niet hoe je je boeken behandeld, sorry dan, ga maar naar de bieb.

9) Lezer ADD. Je hebt deze maand al 5 boeken begonnen en hebt ze allemaal weer neergelegd. Hoe geraak je door deze dip?
Zoals ik al zei bij vraag 2, Ik geef eigenlijk geen boeken op. Ik lees het eerste boek dat Random.org voor mij geselecteerd heeft gewoon uit en dan het volgende en dan het volgende en het volgende en zo verder tot ik alle boeken heb gelezen.

10) Er komen zoveel nieuwe boeken uit die je ongelooflijk graag wilt lezen. Hoeveel koop je er?
Nog een bekend puntje. Ik heb mezelf voorgenomen om voorlopig geen boeken meer te kopen. Ik heb er zo'n honderd die ik wel heb, maar nog niet las, dus die lijst moet eerst een heel stuk korter, verwacht dus voorlopig ook geen boekenbuit bericht op deze blog :).

11) Nadat je die nieuwe boeken hebt gekocht, hoelang duurt het voordat ze gelezen worden?
Zoals ik al zei, ik koop niet echt boeken meer, voorlopig. Maar als ik dat wel doe, dan hangt het ervan af hoelang ze ongelezen blijven. Sommige boeken lees ik meteen in de auto al, andere staan een jaar of langer op mijn plank. Niet omdat ik ze niet wil lezen, maar simpelweg omdat ik telkens door andere boeken wordt afgeleid.

Ik hoop dat dit interessante lectuur is geweest voor jullie. Het was in elk geval leuk voor mezelf om eens concreet na te denken over mijn boek-gewoontes.

No comments:

Post a Comment