Monday, 10 April 2017

De bijzondere kinderen van mevrouw Peregrinne 3: Bibliotheek der zielen - Ransom RiggsTitel: De bijzondere kinderen van mevrouw Peregrinne 3: Bibliotheek der zielen
Auteur: Ransom Riggs
Genre: Young Adult
Aantal pagina’s: 507
Uitgever: Clavis

Gem. prijs: €21,95
Waardering:

Jacob Portman ontdekt een krachtige nieuwe gave. Maar nog voor hij die echt onder controle heeft, moet hij al op een reddingsmissie vertrekken. Samen met Emma Bloom, het meisje dat vuur kan maken met haar handen, en de pratende hond Addison probeert hij zijn bijzondere vrienden te redden uit een zwaarbewaakt fort. Het drietal reist van hedendaags Londen naar Devil's Acre, de ellendigste achterbuurt die Engeland ooit heeft gehad. En uitgerekend op deze afgrijselijke plek wordt de laatste strijd geleverd. De strijd die het lot bepaalt van de bijzondere kinderen én hun geliefde schoolhoofd mevrouw Peregrine. Bibliotheek der zielen is de spectaculaire afsluiter van de veelgeprezen succesreeks rond de bijzondere kinderen. Een zenuwslopende Young Adult met meer dan vijftig nieuwe foto's!

Het derde en laatste deel in de Peregrine serie begint midden in de actie, letterlijk waar het vorige boek is geëindigd. Gelukkig maar want die clifhanger kon mijn hartje bijna niet aan.

In dit laatste deel zijn Jacob en zijn vrienden nog steeds op zoek naar hun geliefde ymbrine Mevrouw Peregrine en daarbij komen ze een hele resem kleurrijke personages tegen. Somige vriendelijk, andere net iets minder. Uiteraard vinden we in dit deel ook weer voldoende creepy foro's om de gebeurtenissen te illustreren. 


Verlangen naar macht, bedrog, leugen en verraad zijn terugkerende motieven in Bibliotheek der zielen. Het is voor Jacob en Emma vaak niet duidelijk of iemand de waarheid spreekt.
Sharon bijvoorbeeld spreekt steeds met dubbele tong. Eigen gewin is zijn belangrijkste motief, maar uiteindelijk kiest hij de kant van de bijzondere kinderen. De personages in dit derde deel zijn niet altijd zo zwart-wit. Ook mijnheer Bentham behoort tot de grijze zielen. Jacob oordeelt eerder mild over dit complex personage, het oordeel van mevrouw Peregrine darentegen is hard. 'Niemand kan je zo kwetsen als de mensen van wie je houdt', zegt ze daarover.
Met Bibliotheek der zielen sluit Random zijn prestigieus project op een waardige manier af. De lezer ontwaart steeds meer draden die de verschillende personages met elkaar verbinden. De laatste geheimen worden ontraadseld, de spanning blijft tot op het einde gaaf. Kleurrijke figuren zoals Sharon en Moeder Poeder vullen de cast aan. Emma en Jacob, de hoofdpersonen zijn uitgegroeid tot jongvolwassenen met een eigen oordeel. Ze zijn in staat om bewuste keuzen te maken, klaar om hun eigen weg te gaan. Aan het einde voelt Jacob Porter zelfs een zekere empathie voor het hulsel dat hij kon temmen.


Al bij al een waardig slot voor een geweldige serie. Zeker eens lezen!

No comments:

Post a Comment